Waarom?
Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor een trimbeurt noodzakelijk of fijn is.
- De kat heeft klitten of zelfs vervilting in zijn vacht.
- De kat heeft zoveel onderwol dat hij moeite heeft deze zelf goed kwijt te raken.
- De kat heeft veel last van haarballen.
- De kat is door ouderdom en/of ziekte niet in staat zijn vacht nog goed te verzorgen.
- Je bent de grote hoeveelheden losse haren in huis beu, of bent niet in staat/ hebt niet genoeg tijd je kat zelf goed te onderhouden qua vachtverzorging.
- Je kat wil niet graag gekamd worden en je wilt als eigenaar jullie relatie niet verstoren.
Voor welke kat?
- (Half)langharige katten moeten geregeld gekamd worden, óók op hun buik en andere plaatsen waar ze dat liever niet hebben. Juist op de buik, in de liezen en oksels ontstaan vaak klitten, die weer tot vervilting kunnen leiden als ze niet tijdig verwijderd worden. Klitten en vervilting zijn erg pijnlijk voor de kat. Bewegen en zichzelf wassen wordt moeilijker, en de kat laat zich ook minder aanraken. Vergelijk een vervilte vacht maar met een huid die flink verbrand is in de zon: trekkend, pijnlijk en strak. Uiteindelijk brengt vervilting ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Uiteraard is het voorkomen van klitten of vervilting het beste door de kat regelmatig te laten trimmen.
- Kortharige katten kunnen door ouderdom of ziekte hun vacht vaak niet meer goed verzorgen. Deze wordt dan vettig of gaat vervilten. Ook katten met overgewicht kunnen deze problemen hebben. Een andere reden om een korthaar te trimmen is (overmatig) verharen.
Hoe werkt het?
Een behandeling bestaat uit de volgende onderdelen:
- Kennismaken met eigenaar en kat.
- Vacht goed bevoelen en advies over de te volgen stappen.
- Het knippen van de nagels van de kat.
- Het verwijderen van klitten, indien aanwezig.
- Als er sprake is van ernstige vervilting, het scheren van de kat. Hierbij staat het wegnemen van de pijn voorop; zolang de kat het nog toelaat, kan er verfraaid worden. Kop, staart en poten worden nooit geschoren en er blijft altijd zo’n 1,5 tot 3 mm vacht aanwezig.
- Ontwollen/plukken van de kat (de onderlaag van de vacht wordt uitgedund, waardoor het dode haar dat klitten veroorzaakt weg is. De huid kan weer ademen en de vacht glanst weer).
- Controle van ogen, oren en zo mogelijk gebit.
- Deskundig advies.
Ik trim zonder narcose en stel het welzijn van de kat altijd voorop. Als gediplomeerd kattengedragsdeskundige en kattentherapeut i.o. ben ik specialist in kattengedrag. Een behandeling is daarom variabel in tijdsduur; deze hangt af van de individuele kat, diens vachtconditie en karakter. Uiteraard ben ik gediplomeerd kattentrimster.